Σβάμι Σρι Γιουκτέσβαρ Γκίρι

Ο Priyanath Karar, ήταν ένας άξιος μαθητής του Lahiri Mahashaya, εσωστρεφής και διαρκώς απορροφημένος στη Θεϊκή συνειδητότητα, βαθιά μέσα στην κατάσταση του shambhavi. Πρόκειται για τον αναγνωρισμένο διεθνώς Swami Shriyukteshwar Giri.


Αυτό, που οι αρχαίοι σοφοί και άγιοι έθεσαν σε εφαρμογή και κατέγραψαν στις ιερές γραφές, εκείνος το απέδωσε στη δική του ζωή, περνώντας μέσα και από τα τέσσερα ashramas (στάδια), της ινδουιστικής ζωής. Πέρασε από το στάδιο του brahmacharya (αγαμία), το στάδιο του grihastha (του οικογενειάρχη, της οικογενειακής ζωής), της vanaprastha (της ζωής σε απομόνωση) και τέλος, το στάδιο της sannyasa (απάρνηση). Παράλληλα, πέτυχε τις τέσσερις purusarthas: το dharma, την artha, το kama και τη moksha, σφραγίζοντας έτσι την ένδοξη ζωή του, ως πλήρη και απολύτως αψεγάδιαστη.


Ο Swami Shriyukteshwar Giri γεννήθηκε στις 10 Μαΐου το 1855, στο Serampore, στις όχθες του ιερού Γάγγη. Ο πατέρας του, ο Kshetranath Karar ήταν ένας πειθαρχημένος, σχολαστικός, εργατικός γαιοκτήμονας και η μητέρα του Kadambini Devi ήταν μια ηθική, ευσεβής, θεοσεβούμενη γυναίκα. Ο Swami Shriyukteshwar Giri, αρχικά ονομαζόταν Priyanath Karar. Από την παιδική του ηλικία, ήταν πανέξυπνος, γεμάτος απορίες, θαρραλέος, εφευρετικός, άκρως πνευματικός, συνετός και λογικός. Η έμφυτη, βαθιά ριζωμένη τάση του για εσωτερική αναζήτηση και η ασίγαστη δίψα του για γνώση, τον βοήθησαν να περάσει με επιτυχία όλες τις σχολικές εξετάσεις του, να συνεχίσει τις σπουδές του στο κολλέγιο και τέλος να φοιτήσει σε ιατρική σχολή. 


Μετά το θάνατο του πατέρα του, παντρεύτηκε, υπό την καθοδήγηση της μητέρας του, που είχε Θεϊκή επίγνωση, εκπληρώνοντας έτσι την ευχή της. Παρά τις πολλές επιτυχίες, με τις ιατρικές του γνώσεις, την οικογενειακή ζωή του, την άριστη γνώση αστρονομίας και αστρολογίας, την γνώση πολλών γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών, Γαλλικών, Ινδικών, Βεγγαλικών και Σανσκριτικών, είχε μια ασίγαστη δίψα για κάτι περισσότερο. Η έντονη επιθυμία του για Θεϊκή συνειδητοποίηση, τον οδήγησε να επισκεφτεί σοφούς και αγίους. Η αναζήτησή του ήταν χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι την ημέρα, που συνάντησε το Shri Shyamacharan Lahiri Mahashaya στο Kashi (Benares) και έγινε μαθητής του. Από εκείνη, την ευοίωνη ημέρα της μύησής του στην Kriya Yoga, ο Priyanath αφιερώθηκε με ειλικρίνεια στο διαλογισμό και την πρακτική της Kriya, διατηρώντας στενή επικοινωνία με το Lahiri Mahashaya, μέσω αλληλογραφίας. Ήταν τόσο αγαπητός στο νου και την καρδιά του Lahiri Mahashaya, που ο Lahiri Mahashaya, για να δείξει τη στοργή του, τον αποκαλούσε Priya (αγαπημένο).


Επιστρέφοντας από το Kumbha Mela στο Serampore, ξεκίνησε το ιερό έργο, που του ανέθεσε ο Babaji Maharaj, να γράψει ένα βιβλίο, στο οποίο να συνδυάζεται η Δυτική φιλοσοφία με τον Ανατολικό μυστικισμό. Σύντομα ολοκλήρωσε το έργο του, με τίτλο Kaivalya Darshana (Η Ιερή Επιστήμη). Ο Babaji Maharaj, όπως είχε υποσχεθεί, τίμησε τον Priyanath με την ιερή οπτασία  του (darshan), όταν ο Priyanath έβγαινε από το λουτρό του στο ποταμό Γάγγη, έχοντας προηγουμένως διαλογιστεί όλη τη νύχτα. Παρά τις σπαρακτικές ικεσίες του Priyanath, ο Babaji Maharaj, αρνήθηκε να επισκεφτεί το ashram. Ο Priyanath, έτρεξε στο ashram και επέστρεψε με γάλα και φρούτα, για να τα προσφέρει στον Babaji Maharaj. Ο ενθουσιασμός του, ωστόσο, σύντομα εξανεμίστηκε, όταν δε βρήκε πλέον τον Babaji εκεί. Τότε, με μεγάλο θυμό, πέταξε μακριά το γάλα και τα φρούτα. Αυτή η έκρηξη του θυμού, δεν παρέμεινε κρυφή από τον Babaji Maharaj. Όταν ο Priyanath, συνάντησε τον Babaji Maharaj, στο σπίτι του Lahiri Mahashaya, ο μεγάλος master τον επέπληξε και τον προειδοποίησε να μη θυμώνει και μη φέρεται με έπαρση. 

Το 1903, ο Priyanath ίδρυσε ένα ερημητήριο, στο Nilachaladham του Puri, δίπλα στην ακτή. Το ερημητήριο, το ονόμασε Karar Ashram. Το Karar Ashram, ιδρύθηκε σύμφωνα με την συμπαντική αστρολογία του Priyanath, στις 22 Μαρτίου, την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, όχι δηλαδή, με τη συμβατική ημερομηνία, στις 13 ή 14 Απριλίου. Η ίδρυσή του, ήταν ένα ορόσημο στην ιστορία της Kriya Yoga. Η Kriya Yoga, βγήκε με τον master Yogiraj Shyamacharan Lahiri Mahashaya, μέσα από τα λαβυρινθώδη, υπόγεια σπήλαια των Ιμαλαΐων και εξαπλώθηκε στις πεδιάδες. Με τον ικανό μαθητή του, Shriyukteshwarji, η Kriya Yoga, εξαπλώθηκε ακόμα περισσότερο, για να αναμειχθεί με τον άπειρο ωκεανό.


Όπως είχε αποκαλύψει ο Swami Shriyukteshwar εκ των προτέρων, στο μαθητή του Narayan, πέρασε σε mahasamadhi, στις 9 Μαρτίου το 1936, στο Karar Ashram, στο Puri. Ένας ικανός μαθητής, μπορεί να γίνει ένας αξιόλογος master. Ο Swami Shriyukteshwar, παρήγαγε πολλούς άξιους, Θεϊκά πραγματωμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους μαθητές, όπως τον Paramahamsa Yogananda και τον Paramahamsa Hariharananda. Έφεραν εις πέρας με επιτυχία, το όνειρο του master τους, μεταφέροντας την Kriya Yoga σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η περιγραφή της ανάστασής του Swami Shriyukteshwar, μετά το mahasamadhi του, μπροστά στον Yoganandaji, σε ένα ξενοδοχείο στο Mumbai, ήταν συγκλονιστική. Εκεί, του διηγήθηκε για τη διαμονή του στην hiranyaloka.  Συγκλονιστική ήταν επίσης η εμφάνισή του, στον Paramahamsa Hariharananda και σε άλλους μαθητές του. Οι διηγήσεις αυτές, γεμίζουν τους πιστούς με πνευματικούς κραδασμούς. Ο αυτοέλεγχος, η σταθερότητα στην πνευματική άσκηση, η βαθιά του γνώση των ιερών κειμένων, η εκούσια υποταγή του εαυτού του και η αυστηρή πειθαρχία, ήταν οι πέντε ουσιώδεις, λεπτές διαφοροποιήσεις της πρακτικής του, δηλαδή, η πεμπτουσία της πρακτικής του. Αυτές οι ιδιότητές του, παραμένουν ανεκτίμητοι θησαυροί, για όλους όσους ασκούν την Kriya, επιθυμώντας να ανέλθουν στο Υπέρτατο.